تغییر در جدول کیفیت هوا، حذف شاخص هوای سالم

باغ من: مدیر دفتر پایش فراگیر سازمان محیط زیست اظهار داشت: با تصویب آیین نامه جدید قانون هوای پاک، کیفیت هوای «قابل قبول» جایگزین هوای «سالم» خواهد شد.

شینا انصاری در گفت وگو با ایسنا افزود: شاخص کیفیت هوا در محدوده بین ۵۱ تا ۱۰۰ بعنوان محدوده «سالم» تلقی میگردد که معمولا نشان دهنده «مقدار مجاز آلاینده ها» طبق استانداردهای ملی است و این محدوده بعنوان نقطه ای برای حفاظت از سلامت عمومی تعیین شده است.

مدیر دفتر پایش فراگیر سازمان محیط زیست با اشاره به تغییر صورت گرفته در مورد شاخص های کیفیت هوا، اشاره کرد: در طبقه بندی EPA (آژانس حفاظت محیط زیست ایالات متحده) محدوده «هوای سالم»، معادل moderate در نظر گرفته می شود، همین طور تعیین شاخص ۸۰ یا ۹۰ بعنوان هوای سالم، لطمه هایی برای برخی گروه های سنی به همراه دارد و در دامنه ۵۱ تا ۱۰۰ امکان دارد برخی آلاینده ها برای تعداد بسیار کمی از افراد ملاحظات بهداشتی خاص به همراه داشته باشد. برای مثال کسانی که نسبت به آلاینده «ازن» حساسیت ویژه ای دارند امکان دارد در شاخص بین ۵۱ تا ۱۰۰ یعنی محدوده ای که تابحال بعنوان هوای سالم اطلاق می شود، علائم تنفسی از خود بروز دهند بدین سبب لازم است که محدوده هوای سالم به هوای قابل قبول تغییر یابد.

وی افزود: با تاکید وزارت بهداشت بر این مساله و تصریح آن در تصویب نامه تبصره ۳ ماده ۳ قانون هوای پاک، بزودی در اطلاع رسانی ها چه از راه رسمی و چه در سامانه ملی آلودگی هوای کشور شاخص «قابل قبول» جایگزین «سالم» خواهد شد و شاخص کیفیت هوا در دامنه ۵۱ تا ۱۰۰ بعنوان هوای قابل قبول شناخته میگردد.

انصاری با اشاره به اینکه شاخص کیفیت هوا (AQI) عددی بدون واحد و شاخصی جهت تعیین وضعیت روزانه کیفیت هوا است، اظهار داشت: این شاخص مردم را از کیفیت هوا (پاک بودن یا آلوده بودن هوا) آگاه می کند. به عبارت دیگر شاخص کیفیت هوا، میزان تاثیر هوای آلوده بر سلامت انسان را نشان داده است و درک وضعیت هوا را توسط عموم مردم آسان می سازد.

وی با بیان این نکته که محدوده شاخص کیفیت هوا بین صفر تا بالاتر از ۳۰۰ متغیر است، اشاره کرد: هر چه شاخص کیفیت هوا بالاتر باشد، هوا آلوده تر و اثرش بر سلامتی بیشتر است. شاخص صفر تا ۵۰ بیان کننده هوای پاک است. مقادیر زیر ۱۰۰ معمولا قابل قبول فرض می شوند اما با عبور شاخص از ۱۰۰، کیفیت هوا ابتدا برای گروه های حساس سپس به تدریج برای همه افراد ناسالم خواهد شد، همین طور شاخص بالاتر از ۳۰۰ وضعیت هوای خطرناک را نشان داده است.