هجوم بی سابقه پروانه ها به تبریز؛ شهر در تسخیر رنگین بال ها است، پروانه ها مهاجران بی خطر

به گزارش باغ من این روزها فرش قرمز زیر پای بال مخملی ها پهن شده است؛ چنان در شهر به رقص آمده اند که همه دوربین به دست شده اند تا این لحظه های رنگی را ثبت کنند.

خبرگزاری مهر، گروه استان ها- آناهیتا رحیمی: چند لحظه ای روی گلی نشست، آهسته با نوک پاهایم به دنبالش رفتم اما حیف که زود پرید؛ بال های مخملی که با رنگ سفید و نارنجی عجین شده بود قدری نور هم که بر آن بتابد همچون مرواریدی در صدف، دلبری می کند. اما قرار نیست مکث کند آسمان باید از وجودش سیراب شود و برای لحظه ای هم که شده هم نشینی با گل ها را برای خود خاطره سازد.
چنان محو تماشای این موجود ظریف شدم که یادم رفت بگویم منظورم همان پروانه های خوش خط و خالی است که این روزها سر از پیله باز کرده و میهمان ناخوانده ی شهرمان شده است تا رونق خاصی به طبیعت بخشند. قبل از این وقتی صحبت از این خوش خط و خال ها می شد، می گفتند پروانه ها که به شهر نمی آیند باید دل به طبیعت بدهی تا آنها را ببینی؛ دلمان لک زده بود تا در همین گوشه و کنار، پروانه ها را ببینیم که خدا را شکر بالاخره سری هم به ما زدند.
دیدن این پروانه های زیبا و خوش رنگ، ناخودآگاه مرا به یاد حیاط خانه مادربزرگ می اندازد؛ کودکی دنیای عجیبی دارد ساعت ها منتظر آمدن یک پروانه می نشستم تا بلکه دستان کوچکم آنرا لمس کند و چند روزی میهمان من باشد اما مادربزرگم همیشه می گفت دخترم، خانه پروانه ها طبیعت است، این شد که فهمیدم پروانه ها باید پرواز کنند.

حضور این پروانه ها هیچ گونه خسارتی به محیط زیست و کشاورزی وارد نمی آورد و نیازی نیست کشاورزان نگران شده و مبادرت به سم پاشی نمایند.
از یاد نبریم که این بال مخملی ها برای خودشان قصه ای دارند؛ این دفعه آمده اند تا اوج خلقت خداوند و تلفیقی از رنگ ها را به تصویر بکشند جا دارد سراغی از کسانی بگیریم که رفاقتی دیرینه با پروانه ها دارند بهتر می توانند تا راز دورهمی پروانه ها را برایمان فاش کنند.
فعال محیط زیست در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: تغییرات آب و هوایی و بارش های فراوان، شرایط خاصی را برای رویش گونه های گیاهی که برای پروانه ها و لاروهای آنها، منبع غذایی هستند را فراهم آورده است. با عنایت به وفور گیاهان، میزبان پروانه ها، چه در مرحله تخم گذاری و چه در مرحله تغذیه هستیم که سبب حضور طغیانی پروانه ها شده است.
پیمان ابوالفتح پور، به آفت نبودن این پروانه ها اشاره کرده و ادامه می دهد: حضور این پروانه ها هیچ گونه خسارتی به محیط زیست و کشاورزی وارد نمی آورد و نیازی نیست کشاورزان نگران شده و مبادرت به سم پاشی کنند.
شرایط آب و هوایی و پوشش گیاهی مناسب
کارشناس کشاورزی، شرایط آب و هوایی و پوشش گیاهی مناسب را برای وجود پروانه ها مؤثر دانسته و بیان می کند: پروانه هایی که اخیراً در شهرمان به چشم می خورد با نام علمی Vanessa Cardui (ونسا کاردوئی) شناخته شده اند که با رنگ بندی ترکیبی سفید و نارنجی و سیاه که عمرشان یک تا دو ماه بوده و نهایتاً امسال تخم گذاری کرده و اگر سال بعد هم آب و هوا و بارش ها، همانند امسال بوده و پوشش گیاهی مناسبی داشته باشیم، باز هم شاهد این پروانه ها در طبیعت خواهیم بود.

منبع غذایی خوب و عامل گرده افشانی
ابوالفتح پور بیان می کند: موج افزایشی این پروانه ها از نقاط گرمسیر کشور از چندین ماه قبل شروع و با افزایش دمای نقاط سردسیر کشور، در این مناطق هم دیده می شوند که در کشورهای دیگر هم شاهد این پدیده خواهیم بود.
وی در انتها اضافه می کند: این پروانه ها از طرفی با حضورشان شادابی و طراوت خاصی به طبیعت داده اند و می توان بعنوان یک کلاس آموزشی برای دوستداران طبیعت، هنرمندان عکاس، نقاش و حتی کودکان کنجکاومان باشد. از طرفی یک منبع غذایی خوب در چرخه غذایی برای پرندگان و دیگر حشرات بوده و هم عاملی برای گرده افشانی دیگر گیاهان محسوب می گردند. کاش مراقب این پروانه ها باشیم
جالب اینجاست امروز بخت با ما یار شد و شنیدن لهجه زیبای اصفهانی، مرا به سمت این توریست کشانید همه به خوبی می دانیم شهر نخستین ها در فصل تابستان، پذیرای مهمانان زیادی است. امسال هم که پرواز رنگین بال ها، زیبایی دوچندانی به شهر بخشیده. مریم در گفت و گو با خبرنگار مهر می گوید: ما هر سال به تبریز سفر می نماییم و از روزی که رسیده ایم پرواز پروانه ها در شهر به خصوص فضاهای سبز، خیلی هیجان کننده است و کلی عکس از این پروانه ها گرفتم. دیدن پروانه ها در شهر حس خوبی دارد اما کاش به خوبی از آنها مراقبت نماییم چون افرادی هستند که پروانه ها را جمع آوری کرده و مبادرت به تهیه کلکسیون می کنند. به نظر من دیدن و پرواز پروانه ها در آسمان دلچسب تر از دیدن آنها بعنوان یک کلکسیون است.
حضور پروانه ها به علت شرایط محیطی مناسب
نام این پروانه ها، خانم قشنگ و خانم رنگی است. سالیان سال است که در شهرستان های مختلف استان حضور می یابند و تا کنون آفت زا و خسارت زا نبوده اند، علت پرشمار بودن این پروانه ها در سطح شهر تبریز به دلیل شرایط محیطی مناسب می باشد. به قول معاون حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی، نام این پروانه ها، خانم قشنگ و خانم رنگی است. سالیان سال است که در شهرستان های مختلف استان حضور می یابند و تا کنون آفت زا و خسارت زا نبوده اند، علت پرشمار بودن این پروانه ها در سطح شهر تبریز به دلیل شرایط محیطی مناسب می باشد. این نوع پروانه ها عمدتاً در جلفا و شبستر بوده و بر اساس گزارش های اخیر در سراب، بستان آباد و هم چنین در تبریز هم وجود دارد.
به سراغ من اگر می آیید نرم و آهسته بیایید / ‏‬مبادا ترک بردارد چینی نازک تنهایی من
مثل همیشه به یاد زنگ انشا می گویم خداوند زیباست و زیبایی ها را دوست دارد؛ تماشای خلقت خداوند، صفحه جدیدی از عظمت اش را برایمان به تصویر می کشد تا بدانیم خداوند هر مخلوقی را به طرز زیبایی خلق کرده است. شاید دیدن همین پروانه های زیبا نشان از قدرت بی انتها خداوند باشد که این روزها شهر نخستین ها، میزبان بال مخملی های رنگارنگ شده است.

برچسب ها:, , ,