وقتی صحن چهل و یکم زیست محیطی می شود؛ حمله تند شورای ششم رشت به محیط زیست

به گزارش باغ من مبحث آلودگی های زیست محیطی رودخانه های زرجوب و گوهررود و همینطور زباله سراوان طی سالهای اخیر به چالشی برای گیلان تبدیل گشته که امروز صدای شورا نشینان را هم درآورد.

خبرگزاری مهر، گروه استان ها- بهرام قربانپور: مسائل زیست محیطی استان گیلان بخصوص شهر رشت همیشه در سر تیتر خبرهای بد و نامبارک قرار داشته و دارد و هر از گاهی برای پاک کردن صورت مساله، جلسه و کارگروه هایی در مرکز استان تشکیل می شود، اما نتیجه آنرا از خروجی فاضلاب ها، رودخانه های آلوده و زباله سراوان دشت می نماییم.
مساله پسمانده سراوان و رهاسازی شیرابه های خطرناکش از یک سو و آلایندگی ها خانگی، صنعتی و بیمارستانی دو رودخانه زرجوب و گوهررود از طرفی و همینطور بلاتکلیف بودن تالاب عینک رشت، مسائلی است که بارها در ادوار مختلف مورد بحث و بررسی قرار گرفته اما نتیجه ای حاصل نشده و اگر هم نتایجی حاصل شده حداقل در روی کاغذ بوده است.
طبق گفته و نظر کارشناسان و صاحب نظران؛ آلایندگی های ناشی از شیرابه های پسماند و فاضلاب های خانگی، صنعتی و بیمارستانی در سفره های زیر زمینی و همینطور رودخانه زرجوب و گوهر رشت خطرات جبران ناپذیری به جامعه انسانی و شهروندان وارد می نماید که بعضاً این صدمه ها و خطرات، حالا به صورت سرطان های پوستی، ریوی و بیماری های خطرناک و لاعلاج نمایان شده است.
شورای ششم رشت در حالی چهل و یکمین جلسه علنی اش را ایجاد کرده که همزمان با گرامیداشت هفته محیط زیست، مبحث و محور اصلی جلسه را به مبحث و مسائل زیست محیطی شهر رشت مختص کرده است.

چالش های زیست محیطی رشت یک شبه به وجود نیامده است
رئیس شورای اسلامی شهر رشت با گرامیداشت هفته محیط زیست، سهل انگاری ها در این عرصه را تأسف بار خواند و اظهار نمود: حال محیط رشت خوب نیست و پسماند سراوان و دو رودخانه گوهررود و زرجوب رشت در سایه سو مدیریت ها، سهل انگاری ها و نبود کار میدانی و کارشناس محور به معضلی برای این شهر تبدیل گشته است.
محمد حسین واثق کارگرنیا، مسائل زیست محیطی را از دغدغه های مهم و اولویت دار شورای ششم دانست و بیان نمود: مردم و شهروندان رشت چوب وعده های تحقق نیافته در حوزه محیط زیست در ادوار گذشته را می خورند.
وی با اشاره به اینکه چالش های زیست محیطی رشت یک شبه به وجود نیامده است، اضافه کرد: مسائل زیست محیطی رشت حاصل کم کاری ها، سو مدیریت ها و سهل انگاری مدیران در ادوار گذشته بوده است.
رئیس شورای اسلامی شهر رشت با انتقاد از کم کاری ها در راه اندازی زباله سوز سراوان، افزود: مدت هاست که در حوزه رفع مشکلات محیط زیست رشت، شاهد وعده های تحقق نیافته هستیم و چند سالی است که قرارداد راه اندازی زباله سوز سراوان منعقد شده، اما هنوز این مهم محقق نشده است.
واثق کارگرنیا با اشاره به اینکه مسائل زیست محیطی سلامتی رشتوندان را به خطر انداخته است، نسبت به تسریع در حل این مسائل تصریح کرد و اظهار داشت: رفع مشکلات محیط زیست رشت نیازمند تعامل و همراهی تمامی دستگاه ها و همینطور حمایت نمایندگان مجلس و اختصاص اعتبارات دولتی است.
شورای ششم در اتاق شیشه ای قرار دارد
رئیس شورای شهر رشت در صحبت های ابتدای این جلسه، بابت عدم پخش اخبار صحن شورای رشت در جلسه پیشین عذرخواهی نمود و با اشاره به اینکه شورای ششم در اتاق شیشه ای قرار دارد، افزود: به واسطه مشکلات فنی که رقم خورده بود، امکان پخش مستقیم جلسه پیشین شورا وجود نداشت و با عنایت به این که شورای رشت همواره به شفاف سازی تاکید دارد در تلاشیم تا همواره جلسات علنی شورا به صورت مستقیم از راه فضای مجازی پخش شود تا شهروندان و تمامی علاقمندان از نطق های اعضای شورا و تصمیمات گرفته شده توسط شورا پیرامون مباحث مختلف آگاه باشند و این شفافیت را حق مردم می دانیم.
واثق کارگرنیا در بخش دیگر سخنان خود ضمن اشاره به ارسال لایحه ای در خصوص پشتیبانی از تیم فوتبال داماش به صحن شورای رشت، پشتیبانی از تیم های ورزشی و سرمایه گذاری در امر ورزش را بسیار با اهمیت خواند و بیان نمود: لایحه کمک مالی به تیم فوتبال داماش به مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان به صحن شورای رشت ارسال شده است و برای تصمیم گیری نهایی در اینباره، لایحه مذکور را به رای می گذارم.
گفته می شود؛ بعد از رای گیری و با موافقت اعضای شورای رشت، لایحه کمک به تیم فوتبال داماش به صورت یک فوریتی و به منظور بررسی به کمیسیون های تخصصی شورای رشت ارسال شد

هفته محیط زیست در رشت تبریک ندارد
سید حسین رضویان، عضو شورای شهر رشت که ریاست کمیسیون بهداشت و محیط زیست این شورا را برعهده دارد، با توپ پر به این جلسه آمده بود و نسبت به وضعیت نا به سامان و اسفبار محیط زیست رشت انتقاد نمود.
وی با اشاره به اینکه هفته محیط زیست در رشت تبریک ندارد، اضافه کرد: به هزاران دلیل این را می گویم که یکی از آنها وضعیت دو رودخانه زرجوب و گوهررود است که از میان شهر رشت عبور می کنند در حالیکه بیشتر از صد مدخل آلاینده دارد که جان مردم رشت را به خطر انداخته است.
رئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای شهر رشت با اشاره به اینکه خیلی از اقدامات زیست محیطی وابسته به داشتن اعتبارات نیست، اظهار داشت: برای اجرای بعضی از اقدامات زیست محیطی رشت نیازمند هنر مدیریت هستیم که متأسفانه در سالهای اخیر به آن غفلت شده است.
رضویان، وجود صد مدخل آلاینده به رودخانه های رشت را تأسف بار و فاجعه آمیز خواند و افزود: پساب های صنعتی، بیمارستانی و خانگی خیلی راحت وارد دو رودخانه زرجوب و گوهر رود می شود و کسی هم پاسخگو نیست.
وی، ورود پساب های خطرناک به رودخانه های رشت را باعث پدید آمدن بیماری های صعب العلاج دانست و اضافه کرد: وجود صدها مدخل آلاینده به رودخانه ها، مساله بسیار جدی و بحران زا است که مردم رشت را سال ها تهدید می کند.
مسئله ورود پساب های آلاینده به رودخانه ها شوخی بردار نیست
عضو شورای اسلامی شهر رشت با اشاره به اینکه مساله ورود پساب های آلاینده به رودخانه ها شوخی بردار نیست، خاطرنشان کرد: در جمع آوری این آلاینده ها باید جدی، قاطعانه و قانونی برخورد کرد و این مورد یک مطالبه مردمی است.
رضویان با تکیه بر ضرورت تجهیز بیمارستان ها به تصفیه خانه، بیان نمود: خیلی از بیمارستان ها ادعا دارند که دارای تصفیه خانه هستند ولی هنوز خروجی فاضلاب هایشان را به رودخانه می ریزد.
وی همینطور کنایه ای به صنایع و کارخانجات آلاینده زد و اظهار داشت: کارخانه ها برای انجام کار تولیدی خود نباید بگونه ای عمل کنند که به قیمت جان مردم تمام شود.
عضو شورای اسلامی رشت، توجه به محلات پایین شهر را مورد تاکید قرار دادو افزود: شورای ششم با این شعار که آمده ایم زبان مردم محلات پایین شهر باشیم، آغاز به کار کرد، این شعار باید به عمل تبدیل گردد.
رضویان گریزی هم به چالش ها، محرومیت ها و مشکلات محلات کم برخوردار رشت زد و خاطرنشان کرد: در نقاطی مثل فخب، سیاه اسطلخ و صف سر مردم چه گناهی کردند!؟ بسیاری از کارها که باید در این مناطق صورت گیرد در زمان اجرا، متولی اصلی را گم می کند.
وی، شورا را زبان و نماینده مردم معرفی نمود و اظهار داشت: پیگیری مطالبات شهروندان و رسیدگی به امورات شهری بخصوص حل مسائل زیست محیطی باید در اولویت قرار گیرد.

محیط زیست رشت بحرانی است
رئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای شهر رشت، مساله محیط زیست را در رشت بحرانی و اسف بار خواند و خواهان پاسخگویی متولیان امر در صحن علنی شورا شد و از رئیس شورای شهر رشت خواست تا با دعوت از ادارات مرتبط یعنی محیط زیست و منابع طبیعی رشت به صحن شورا، نسبت به مسائل زیست محیطی و عملکردشان در این عرصه پاسخگو باشند.
وی با ابراز تأسف از افزایش مرگ و میرهای سرطانی ناشی از آلایندگی های زیست محیطی در رشت، اضافه کرد: متروپل در آبادان فروریخت همه عزادار شدیم یک کشور متأثر شدند، اما در رشت به جهت مشکلات زیست محیطی روزانه چند نفر به سرطان مبتلا می شود و از بین می روند و ما انگار نه انگار چنین اتفاق ناخوشایندی در رشت می افتد و خیلی شیک و تمیز از کنارش می گذریم.
عضو شورای شهر رشت با اشاره به اینکه مساله زیست محیطی در این شهر بسیار فاجعه آمیز است، اظهار داشت: نمایندگان رشت در مجلس شورای اسلامی صدای مردم رشت را به پایتخت برسانند؛ رشت در مرحله بحران و انفجار زیست محیطی بوده و زندگی مردم در خطر است.
جلسات بدون پشتوانه علمی به کار محیط زیست نمی آید
از این دست جلسات چه در صحن علنی شورا باشد، چه در سالن های شیک و مجلسی استانداری و یا چه در محل دفن زباله و در هر مکان دیگری، توفیقی به حال محیط زیست گیلان و رشت نخواهد کرد مگر آنکه عزم، پشتوانه فکری و نظر کارشناسانه و علمی پشت این جلسات نهان شده باشد، این که تریبون به دست بگیریم و بدون پشتوانه فکری و چاره علمی، لباس انتقاد بر تن نماییم، مشکلی را حل نمی نماید.
مسئله پسماند سراوان و یا آلاینده های سرطان زای رودخانه زرجوب و گوهر رود، خلق الساعه نبوده بلکه تاوان بی مدیریتی، سو تدبیرها، کم کاری ها و شاید مافیای پشت پرده که ما از آن بی خبریم، است که شهروندان گیلانی و بخصوص مردم رشت آنرا پس می دهند.
اما گذشته از گله گذاری ها، مچ گیری ها و پاچه گیری های پشت تریبونی، بیاییم یک مرتبه هم شده، دست مهربانی، همدلی و تعامل به یکدیگر دهیم و راهکار اساسی و توأم با پشتوانه علمی و کارشناس محور برای حل موضوعات زیست محیطی گیلان پیدا نماییم و در غیر این صورت همان آش و همان کاسه.