میوه تابستانی کالای لوکس شد

باغ من: جهش بی سابقه قیمت میوه های پرمصرف تابستانی در بازارهای تهران، خرید روزانه خانوارهای طبقه متوسط را تحت فشار گذاشته و خیلی از خانواده ها می گویند توان خریدشان به شدت کم شده است.
به گزارش باغ من به نقل از خبر آنلاین، افزایش شدید قیمت میوه در بازارهای تهران در هفته های اخیر سبب نگرانی خانوارهای طبقه متوسط شده است؛ خانواده هایی که می گویند حتی خرید ساده ترین میوه های فصل تابستان از توان آنها خارج شده است.
فارس نوشت: بر مبنای مشاهدات خبرنگار ما از میدان میوه و تره بار آذرنجات در منطقه ۱۳ تهران، قیمت هر کیلو خیار رسمی به ۴۸ هزار تومان، موز ۱۲۵ هزار تومان، خربزه ۳۸ هزار تومان، هلو ۱۰۰ هزار تومان، بلال ۳۷ هزار تومان، هندوانه ۲۲ هزار تومان، انگور بی دانه ۸۰ هزار تومان و آلو سیاه ۹۷ هزار تومان رسیده است. این ارقام نشان داده است میوه های پرمصرف تابستانی که به صورت سنتی جایگاه ثابتی در سفره خانوار داشتند، حالا به کالاهای لوکس برای خیلی از خانواده ها بدل شده اند.
«قبلاً می توانستیم هر هفته چند نوع میوه برای بچه ها بخریم، ولی حال باید یکی دو قلم انتخاب نماییم و آن هم به مقدار محدود.» این را زهرا، یک مادر ۳۵ ساله در میدان آذرنجات، به خبرنگار ما می گوید.
او تاکید می کند که هزینه ها از درآمد خانواده پیشی گرفته و خرید میوه بیشتر به اولویت ثانویه تبدیل گشته است.
افزایش قیمتها در شرایطی روی داده که تابستان به صورت معمول فصلی است که عرضه میوه های تازه فراوان تر می شود و انتظار می رود نرخ ها کم شود. با این وجود، کارشناسان می گویند چند عامل در گرانی اخیر نقش داشته است: هزینه های بالای حمل و نقل ناشی از افزایش قیمت سوخت، کاهش تولید به سبب کم آبی و خشکسالی در بعضی مناطق، و همینطور صادرات بخشی از محصولات به کشورهای همسایه که عرضه داخلی را محدود کرده است.
یکی از فروشندگان در میدان تره بار می گوید: «کشاورز هم مقصر نیست. کود و سم و هزینه کارگر چند برابر شده است. اگر دولت فکری برای هزینه های تولید نکند، همین میوه هم دیگر به دست مردم نمی رسد.»
برخی مفسرین بازار اعتقاد دارند نبود نظارت کافی بر شبکه توزیع و واسطه های مختلف میان کشاورز و مصرف کننده، موجب جهش قیمتها شده است. به قول آنان، بخشی از محصول از باغ تا میدان تره بار با چندین واسطه معامله می شود و هر بار سودی بر قیمت نهائی افزوده می گردد.
دولت در ماه های اخیر وعده داده است با توسعه سامانه های فروش مستقیم و کوتاه کردن زنجیره توزیع، فاصله قیمت از تولید تا مصرف را کم کند. همینطور پیشنهادهایی برای دفاع از تولیدکنندگان با یارانه نهاده های کشاورزی و تسهیلات ارزانقیمت مطرح گردیده است. با این وجود، کارشناسان اخطار می دهند که اجرای این برنامه ها زمان بر خواهد بود و اثر فوری بر بازار نخواهد گذاشت.
راهکارهای کوتاه مدت که توسط برخی فعالان اقتصادی پیشنهاد می شود شامل تنظیم بازار از راه عرضه میوه در میادین شهرداری با قیمت های پایین تر، کنترل صادرات در دوره های اوج مصرف داخلی، و تسهیل حمل و نقل محصولات از مزارع به مراکز شهری است. در بلندمدت، سرمایه گذاری در قسمت آبیاری نوین و کاهش هدررفت محصولات می تواند فشار بر بازار را کم کند.
برای خیلی از خانواده ها اما این وعده ها کافی نیست. «میوه دیگر از سفره ما حذف شده، مثل خیلی چیزهای دیگر.» این جمله یکی از مشتریان در میدان آذرنجات است که نشان داده است گرانی میوه فراتر از یک مشکل اقتصادی، به دغدغه ای اجتماعی تبدیل گشته است.

منبع: